top of page

Coachen met paarden

Waarom coachen met paarden?

We voeren een "gewoon" coachgesprek. We doen dit buiten in de paddock en de pony’s zijn aanwezig tijdens dit gesprek, op dat moment maken wij onderdeel uit van hun kudde en reageren zij op jouw gedrag en energie. Door hun instinctieve, aanvoelende vermogen. zijn zij instaat jouw gedrag te spiegelen en hiermee een belangrijke bijdrage te leveren aan het coachgesprek.

 

Paarden zijn prooidieren

Paarden zijn prooidieren en daarom leven zij in kuddes, de kans om te overleven in een kudde is veel groter dan alleen. Ieder dier heeft zijn eigen rol in de kudde en zo hebben ze een goed werkend systeem ontwikkeld om zich te beschermen tegen gevaar.

Paarden zijn zeer fijngevoelig en scannen hun omgeving op onraad. Hun reactie op gevaar is vluchten, daarom worden paarden ook wel vluchtdieren genoemd.

Een kudde kent altijd een leider; de leider is zelfverzekerd en biedt de groep rust en vertrouwen. Wanneer jij als mens tussen paarden staat, word jij dus onderdeel van hun kudde. Jouw energie is van invloed op hun gedrag en hierin zullen zij jou spiegelen. Als jij onrustig bent, zullen zij dit als onveilig ervaren en van je weg willen. Wanneer jouw energie in balans is, zullen zij jou op zoeken en wellicht ook aanvaarden als leider. 

 

 

Lente Coaching_6764.jpg

"paarden zijn altijd in het moment"

Levensgeluk

Paarden liegen nooit 

Als coach maak ik gebruik van het natuurlijke gedrag van paarden. Paarden liegen nooit. Ze voelen feilloos aan wanneer jouw denken en voelen niet op een lijn zitten, wat bij heel veel mensen zo is. 

 

Je kunt rationeel een heel mooi verhaal vertellen terwijl dit niet overeenkomt met hoe het voelt van binnen. Ook hoeft jouw handelen niet overeen te komen met wat je voelt.

Als jij onzeker bent, wordt het paard het ook. Ben je bang, dan wordt het paard dit ook. Ben je onrustig en druk van binnen dan zal je dit terug zien aan het gedrag van het paard. 

Paarden spiegelen jou

Paarden voelen jouw energie dus feilloos en geven het terug wanneer jouw verhaal niet overeenkomt met wat je van binnen voelt. Paarden leven altijd in het hier en nu en hun instinct is er op gericht om onregelmatigheden in hun omgeving op te merken en hier op te reageren. Dat is hun enige kans op overleven. Je kunt je bij een paard niet anders voordoen dan je bent, zij voelen jou!

 

Uitdagingen in het leven

Veel mensen in, met name de Westerse Wereld, zijn zo gericht op ratio dat ze geen contact meer hebben met hun gevoel en wat hun gevoel hen vertelt. Hierdoor ontstaan veel uitdagingen in het leven; je kiest een studie die kans biedt op een goed betaalde baan of omdat je ouders het een goed idee vonden. Je kiest een baan die past bij je sociale status of een partner omdat deze persoon rationeel aan “het lijstje” voldoet en ga zo maar door. 

 

Levensgeluk

Totdat je op een punt komt in je leven dat je vastloopt. Je hebt weinig energie, voelt geen levensgeluk, hebt het gevoel dat je geleefd wordt. Je handelt vooral vanuit ratio,. Je handelt naar wat je denkt dat 'de wereld om je heen' of wat je van hezelf verwacht daarom zoek je nu hulp.

 

​De pony’s helpen mij om jou te begeleiden. Zij zullen jou dingen laten zien, die voor jou veelzeggend zijn. Op deze manier kunnen we samen heel snel tot de kern komen en stappen vooruit zetten zodat wij jou kunnen ondersteunen in het (terug) vinden van jouw levensgeluk.

Lente Coaching_6752.jpg
bottom of page